کد مطلب:907
تاریخ انتشار:15 آذر 1392 ساعت 13:02
چاپ چاپ

ابتکار خبرداد:

علت اولیه مسمومیت اهوازی‌ها اعلام شد/ فعالیت جدید صنعتی در تهران نمی‌خواهیم

چرای بیش از حد دام، خشک شدن دریاچه‌ها و از بین رفتن مراتع، منشا داخلی ریزگردها هستند.

رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست از بازبینی آیین‌نامه بهرداری‌ پایدار از معادن خبر داد و افزود: معادن باید پس از پایان بهره‌برداری‌ها، سرزمینی را که تخریب کرده‌اند، به وضعیت اول بازگردانند.
به گزارش خبرنگار سایت خبری محیط زیست ایران (IENA)، دکتر معصومه ابتکار - معاون رییس‌جمهوری با حضور در برنامه دو نیم ساعت شبکه خبر سیما، افزود: باید شرایطی را فراهم کنیم تا با مشارکت عمومی همه مردم، محیط‌ زیست کشور را حفظ کنیم و برنامه جدی رییس‌جمهور نیز این بوده که مشارکت مردم را در همه امور دولت تعمیق بخشد.
وی ادامه داد: در سازمان حفاظت محیط زیست طی 100 روز گذشته برنامه‌ مشخصی برای همکاری با تشکل‌های مردم نهاد داشتیم که به همین منظور نشست‌های سه‌جانبه‌ای بین بخش خصوصی شامل صنایع، به ویژه واحدهای HSE، ‌تشکل‌های غیردولتی و دانشگاهیان و متخصصین فعال محیط‌ زیست برگزار کردیم. همچنین در هر استان اتاق‌های فکری تشکیل دادیم تا با حضور این افراد و مدیران اجرایی آن استان، مدیریت صحیح محیط زیست محقق شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر نقش مهم زنان در حفاظت از محیط زیست، گفت: همچنین شوراهای شهر و روستا که به عنوان نمایندگان منتخب مردم مسئولیت مدیریت شهر و روستای خود را دارند، یکی از محوری‌ترین نقش‌ها را در حفاظت از محیط‌ زیست ایفا می‌کنند که به همین منظور در 100 روز گذشته گام‌های اولیه برای همکاری با شوراهای شهر و روستا را برداشتیم.
وی ادامه داد: اولین گام برای همراهی با شوراهای شهر و روستا طی 100 روز گذشته، درخواست سازمان حفاظت محیط زیست برای تشکیل کمیته یا کمیسیون محیط‌ زیست در شوراهاست.
معاون رییس‌جمهوری با بیان اینکه باید بین مردم جا بیندازیم که محیط زیست با زندگی همه ما پیوند خورده است، افزود: آلودگی هوا، مشکلات آب و دریاچه ارومیه از جمله مشکلات زیست محیطی هستند که هیچ کدام از مردم کشور از آن مصون نیست و همه باید بدانند که محیط زیست پیوند عمیقی با کیفیت زندگی و سلامت جسمی و روحی مردم دارد.
ابتکار از امضای تفاهم‌نامه با وزارت آموزش و پرورش در آینده‌ای نزدیک خبر داد و افزود: در دوره دولت قبلی کارهایی برای ورود مفاهیم زیست محیطی به کتاب‌های درسی انجام شده که در این دوره نیز این اقدامات را ادامه خواهیم داد تا با آموزش دانش‌آموزان و معلمان، افراد را نسبت به موضوع محیط زیست حساس کنیم.
وی با اشاره به نشستی که چند روز پیش در سازمان صدا و سیما با حضور مهندس ضرغامی برگزار شد، افزود: در این نشست دیدیم که دوستان ما نسبت به اهمیت محیط زیست بسیار حساس هستند و می‌دانند که مسائل زیست محیطی کشور به مرحله دشوار و بحرانی رسیده و باید این عقب‌ماندگی را جبران کنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست از تشکیل کارگروه مشترکی میان صدا و سیما و سازمان حفاظت محیط زیست برای طراحی برنامه‌های اثربخش در حوزه محیط زیست خبر داد و افزود: اینکه تاکنون برنامه‌های زیست محیطی اثربخش نبوده، به این برمی‌گردد که ما مسئولان حرف‌های خوبی زده‌ایم، اما عمل‌مان با آن همخوانی نداشته و یا اینکه از ابتدا پیام‌هایی به مردم داده‌ایم که موثر نبوده و منجر به تغییر رفتار مردم نشده است.
وی ادامه داد: در دوره جدید مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست با تشکیل شورای اطلاع‌رسانی، سیاست‌هایی را تنظیم می‌کنیم تا مردم از حق طبیعی خود که شامل اطلاعات صحیح در ارتباط با محیط زیست است، برخوردار شوند. به عنوان مثال مردم زمانی که هوا آلوده است، باید از این مسئله آگاهی داشته باشند تا بتوانند انتخاب کنند که از خانه بیرون بیایند یا نه؟
معاون رییس‌جمهوری با تاکید بر اهمیت اطلاع‌رسانی به مردم در زمینه آسیب‌زا بودن کالاها، اظهار کرد: زمانی که مردم کالایی را می‌خرند، باید بدانند که آیا آن کالا به محیط‌ زیست و سلامتشان آسیب می‌رساند؟
ابتکار ادامه داد: هر چه به سمت زندگی شهرنشینی پیش می‌رویم، باید الزامات و ضوابط دقیق‌تر و سختگیرانه‌تری برای ارتقای کیفیت زندگی مردم داشته باشیم که سازمان حفاظت محیط زیست این استانداردها را تعیین می‌کند.
وی تصریح کرد: در رابطه با آلودگی هوا از سال‌های 79 به دنبال ارتقای استانداردها بودیم که متاسفانه این کار با تاخیر انجام شده است. اما در این دوره بازنگری‌هایی در زمینه استقرار صنایع به ویژه در حومه شهرهایی مانند تهران که تراکم بیش از حد اقتصادی دارد، داشته‌ایم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حال حاضر استان تهران 1.2 درصد مساحت کل جمعیت ایران را در خود جای داده، اما 30 درصد فعالیت‌های اقتصادی کل کشور در آن تجمع پیدا کرده که باعث وجود آلایندگی بیش از حد شده است.
در تهران فعالیت‌های جدید صنعتی نمی‌خواهیم
ابتکار تاکید کرد: در این دوره سعی کردیم که در دولت این مساله را جای بیندازیم که شهر تهران فعالیت‌های جدید صنعتی نمی‌خواهد که در این زمینه با وزیر مسکن، راه و شهرسازی جلساتی داشته‌ایم.
وی با اشاره به تشکیل اولین جلسه شورای عالی محیط زیست با حضور رییس‌جمهور به عنوان یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست طی 100 روز گذشته، اظهار کرد: تشکیل این شورا نشان می‌دهد که این موضوع برای حاکمیت مهم است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در اولین جلسه شورایعالی محیط زیست، موضوع ریزگردها یکی از مهم‌ترین بحث‌ها بود که برای حل آن، پیگیری صندوق منطقه‌ای را که در دولت قبلی پایه‌گذاری شده، ادامه خواهیم داد. همچنین در این جلسه گزارشی از شرایط محیط زیست کشور ارائه شد که رییس محیط زیست نیز تاکید کردند باید برای حل تک تک این مسائل، برنامه‌ریزی داشته باشیم.
ابتکار با بیان اینکه مکزیکوسیتی در گذشته آلودگی هوای بدتری نسبت به ایران داشت، افزود: اما با اجرای برنامه‌ای 10 ساله توانستند این آلودگی را کنترل کنند، چرا که در این شهر حتی با عوض شدن دولت‌ها، برنامه‌های قبلی استمرار پیدا کرد و تعطیل نشد. اما در کشور ما همه برنامه‌هایی که تا سال 84 نتیجه‌بخش هم بود، با عوض شدن دولت، متوقف شد.
چرای بیش از حد دام، خشک شدن دریاچه‌ها و از بین رفتن مراتع، منشا داخلی ریزگردها هستند
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه چرای بیش از حد دام، خشک شدن دریاچه‌ها و از بین رفتن مراتع، منشا داخلی ریزگردها هستند، افزود: در طی 100 روز گذشته بحث مدیریت و احیای تالاب‌ها را به صورت ویژه در دستور کار قرار داده‌ایم.
ابتکار با بیان اینکه معادن نیز نقش بسیار مهمی در تولید ریزگردها دارند، افزود: هر کس که فعالیت اقتصادی انجام می‌دهد، باید نسبت به حفاظت محیط زیست نیز مسئولیت خود را ایفا کند و هیچ کس حق ندارد به بهانه فعالیت اقتصادی به محیط زیست آسیب برساند.
وی ادامه داد: بر اساس قانون اساسی نمی‌توانیم با عنوان تشویق فعالیت اقتصادی، خاک کشور را آلوده کنیم و یا از بین ببریم.
آیین‌نامه بهره‌برداری پایدار از معادن بازبینی می‌شود
ابتکار از بازبینی آیین‌نامه بهرداری‌ پایدار از معادن خبر داد و افزود: معادن باید در مرحله اکتشاف و بهره‌برداری، ضوابط زیست محیطی را رعایت کرده و پس از پایان بهره‌برداری‌ها، سرزمینی را که تخریب کرده‌اند، به وضعیت اول بازگردانند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه نباید قسمتی از دشت و مراتع ما به دلیل فعالیت اکتشافی زخم خورده رها شود، افزود: از اتحادیه‌ها و صنوف معدن‌کاران دعوت می‌کنیم که در زمینه حفظ محیط زیست با ما همکاری کنند.
طی سالیان گذشته فرآیند ارزیابی زیست محیطی صوری بوده است
وی با بیان اینکه در دوره جدید مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست بحث ارزیابی زیست محیطی طرح‌های عمرانی را با جدیت پیگیری می‌کنیم، افزود: متاسفانه طی سالیان گذشته فرآیند ارزیابی زیست محیطی طرح‌های توسعه‌ای به شکل یک فرآیند صوری درآمده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: باید به جای تقابل با توسعه، محیط زیست و توسعه اقتصادی را با یکدیگر همگام کنیم و اکنون در تمام دنیا این یک امر پذیرفته شده است.
ابتکار تاکید کرد: باید همانقدر که در مطالعات فنی طراح‌های عمرانی حساسیت به خرج می‌دهیم، نسبت به موضوع محیط زیست نیز توجه داشته باشیم تا دیگر شاهد فاجعه‌ای مانند دریاچه ارومیه نباشیم.
معاون رییس‌جمهوری با بیان اینکه نمی‌توانیم در حوزه محیط زیست طرح‌های ضربتی به اجرا دربیاوریم، افزود: طی 100 روز گذشته کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا برگزار شد که جلسه دوم آن نیز هفته آینده برگزار می‌شود.
به گفته وی، در این کارگروه همه دستگاه‌های مرتبط با آلودگی هوا حضور خواهند داشت.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تشکیل کارگروه‌های استانی کاهش آلودگی هوا، اظهار کرد: اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست در سال 92 تکمیل شده و اعتبارات سال 93 را پیش‌بینی کرده‌ایم و با سایر وزرا جلسات ویژه‌ای داشته‌ایم که با وجود مشکلات بسیاری که در کشور وجود دارد، با سازمان حفاظت محیط زیست همکاری کنند و می‌توان گفت که در این زمینه بازخوردهای خوبی از وزرای نفت، نیرو، صنعت، معدن و تجارت داشته‌ایم.
ابتکار با بیان اینکه در بحث آلودگی هوای شهر تهران عوامل بسیاری نقش دارند، افزود: در شهری که 1.5 میلیون واحد مسکونی دارد، آلایندگی ناشی از موتورخانه‌ها نقش بسیار پررنگی در افزایش آلودگی هوا دارد.
گوگرد و اکسیدهای ازت، مقصران اصلی آلودگی هوای اهواز
وی با اشاره به مسمومیت تعداد زیادی از شهروندان اهوازی پس از بارش باران، اظهار کرد: در کل استان خوزستان 15 دستگاه و در شهر اهواز پنج دستگاه سنجش آلودگی هوا داریم که این دستگاه‌ها تنها پارامتر‌های عادی را پایش کرده و نمی‌توانند آلاینده‌های جدی مانند بنزن و اوزون را سنجش کنند. چرا که اصلا قرار نیست آلاینده‌ها در هوا وجود داشته باشد.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه گوگرد و اکسیدهای ازت مقصران اصلی آلودگی هوای شهر اهواز هستند،‌ افزود: تاکنون نتیجه قطعی علت مسمومیت مردم پس از بارش باران مشخص نشده و همچنین بررسی تصاویر ماهواره‌ای نیز مورد خاصی را نشان نداده است، اما با بررسی‌های اولیه به این نتایج رسیده‌ایم که با ارسال دستگاه‌های جدید سنجش آلودگی هوا به شهر اهواز بزودی نتیجه قطعی مشخص خواهد شد.
معاون رییس‌جمهوری خاطرنشان کرد: از نیروگاه‌ها و وزارت نفت خواسته‌ایم که ضوابط زیست محیطی را رعایت کنند. همچنین به تعدادی از واحدهای صنعتی تذکرات لازم را داده‌ و برخورد کرده‌ایم.
با انتقال آب مخالفیم؛ باید در زمینه انتقال آب، ملی فکر کنیم
انتقال آب باید برای تامین آب شرب باشد، نه صنعت و کشاورزی

ابتکار در خصوص انتقال آب رودخانه زاینده‌رود و کارون که واکنش‌های بسیاری از سوی مردم داشته، افزود: علی‌الاصول باید کمتر در این زمینه دخل و تصرف کنیم. اما در یک جاهایی ناچاریم که به این کار دست بزنیم، اما باید در نظر داشت که انتقال آب نباید به نابودی طبیعت منجر شود.
وی ادامه داد: زمانی که برای کشاورزی و صنعت، آب را انتقال می‌دهیم، لطماتی به طبیعت وارد می‌کنیم که بعضا عوارض جبران ناپذیری دارد و انتقال آب باید با محوریت محیط زیست و تامین آب شرب مردم انجام گیرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: با انتقال آب رودخانه کارون مخالفیم، چرا که این رودخانه شاهرگ حیاتی استان خوزستان است و به مردم اطمینان می‌دهیم که برنامه‌ای که به این رودخانه آسیب بزند، اجرا نخواهد شد.
ابتکار تاکید کرد: باید در تمامی کشور فعالیت‌ها را متناسب با میزان آبی که داریم، تنظیم کنیم. به عنوان مثال نباید در ارومیه‌ای که در گذشته کشت غالب انگور بود، به سمت کشت سیب که پنج برابر بیشتر آب مصرف می‌کند، تغییر مسیر می‌دادیم.
معاون رییس‌جمهوری گفت: همچنین باید در الگوهای آبیاری کشاورزان، تغییر نگرش دهیم تا راندمان آبیاری افزایش پیدا کند.
حفر چاه‌های غیرمجاز، برداشت از انفال است
وی در خصوص حفر چاه‌های غیرمجاز، اظهار کرد: ناظر اصلی به این چاه‌ها، وزارت نیرو است اما مردم باید بدانند که این کار برداشت از انفال و اقدامی غیرشرعی، غیرقانونی و غیراخلاقی است.
ابتکار با بیان اینکه باید برخورد با حفر چاه‌های غیرمجاز هر چه سریعتر آغاز شود، افزود: علاوه بر اینکه دولت باید نظارت‌های خود را دقیق‌تر کند، مردم نیز یک مسئولیت اجتماعی دارند.
جنبه کیفری قوانین زیست محیطی قوت لازم را ندارد
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در برخی موارد مانند مدیریت پسماند، قوانین بسیار خوبی داریم، افزود: در برخی جاها نیز جنبه کیفری قوانین زیست محیطی قوت لازم را ندارد. به عنوان مثال در همه جای دنیا اگر فردی زباله‌ای را در خیابان رها کند، باید جریمه سنگینی بپردازد. اما در ایران چنین کاری انجام نمی‌شود و اکنون در دشت‌ها‌ و حاشیه شهرها با صحنه‌های بسیار بدی از پراکندگی زباله مواجهیم.
ابتکار با بیان اینکه در 100 روز گذشته تعامل بسیار خوبی با مجلس داشته‌ایم، افزود: جلسات پی در پی در ارتباط با کاهش‌ آلودگی هوا با حضور نمایندگان مجلس برگزار شده است که علاوه بر آن یک جلسه نیز با دکتر لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی داشتیم که نشان‌دهنده این تعامل است.
وی با اشاره به وضعیت نابسامان محیط‌بانان سازمان حفاظت محیط‌زیست، گفت: محیط‌بانان خط مقدم دفاع از طبیعت ایران هستند که باید از آنها پشتیبانی شود که به همین منظور برای ارتقای وضع حقوقی آنها اقداماتی انجام داده‌ایم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از قرار گرفتن پیام ویژه‌ای برای محیط‌بانان بر روی سایت سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد و افزود: مساله آموزش، تامین تجهیزات و جلب مشارکت جوامع محلی با محیط‌بانان را نیز در دستور کار خود قرار داده‌ایم.
انتهای پیام


http://www.mohitzist.ir/fa/content/907