در فصل گاوبانگی اگر گوزن نر صدای گوزن نر دیگری را در محدوده قلمرو خود بشنود با سرعت به سمت صدا حرکت می کند تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کند.
اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اعلام کرد که همزمان با فصل گاوبانگی مرالها ، محیطبانان استان با برپا کردن ۳۰ چادر در مناطق جنگلی که زیستگاه این حیوانات به شمار میرود ، کار حفاظت شبانهروزی از آنها را در دستور کار قرار دادهاند.
به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران (IENA)، گاوبانگی گوزن های قرمز که به آنها مرال هم گفته می شود در جنگل های هیرکانی از نیمه دوم شهریور هر سال آغاز می شود و به مدت یک ماه تا پایان نیمه اول مهر ماه ادامه می یابد.
مرال ، نماد تنوع زیستی جنگل های هیرکانی و از گونه های حمایت شده در جنگل های شمال است که قلمرو آن از شمال غرب تا ارسباران و از شمال شرق تا بخش های از خراسان شمالی امتداد دارد.
مناطق جنگلی هزارجریب بهشهر و نکا ، پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه ، کیاسر و محدوده امن منطقه حفاظت شده البرز مرکزی در مازندران از مهم ترین زیستگاههای مرال در کشور است.
گاوبانگی که جنگل نشینان شمال از آن با نام « ورزا چمر » یاد می کنند ، به فعالیت پر سر و صدای گوزن های نر همزمان با فصل جفت گیری برای تعیین قلمرو گفته می شود .گوزن های نر برای تعیین قلمرو به جنگ با دیگر نرها می روند و با ایجاد صدایی شبیه صدای گاو اهلی ، گوزن های ماده را در محدوده قلمرو خود جمع می کنند.
در فصل گاوبانگی اگر گوزن نر صدای گوزن نر دیگری را در محدوده قلمرو خود بشنود با سرعت به سمت صدا حرکت می کند تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کند. این عصبانیت گوزن نر بزرگ ترین نقطه ضعف و عامل شکار آن محسوب می شود چرا که شکارچیان با تقلید صدای گوزن نر به وسیله ابزارهایی همچون شاخ قوچ، کدو و غیره، گوزن عصبانی را به تیررس خود می کشند و شکار می کنند.
روابط عمومی حفاظت محیط زیست مازندران در اطلاعیه خود تاکید کرده است که به علت حساسیت فصل مستی مرال و به منظور جلوگیری از هرگونه اختلال زیستی در این ایام ، اعزام هرگونه تور گردشگری به زیستگاهها و محدودههای جنگلی زیست مرال ممنوع است و ماموران محیط زیست مستقر در چادرها از ورود تورهای گردشگری و طبیعت گردی به زیستگاهها و محدودههای جنگلی زیست مرال جلوگیری می کنند.
محیط زیست مازندران از افراد علاقهمند به حیات وحش بویژه بومی ها خواست در صورت تمایل برای مشارکت در حفاظت از مرال ها با همکاری محیط بابان ، نخست باید نسبت به ارائه تقاضای کتبی به اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اقدام کنند.
فصل گاوبانگی مرال ها در سال های اخیر به یکی از جاذبه های گردشگری مازندران تبدیل شد و برخی از آژانس های تورگردی با تبلیغ آن برای جذب گردشگر در این فصل تلاش می کنند.
بر اساس سرشماری محیط مازندران، حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ راس مرال در جنگل های هیرکانی این استان زیست می کنند و حدود ۳۰ راس مرال هم در پناهگاه و مرکز تکثیر سمسکنده شهرستانی ساری نگهداری می شوند.
بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست جریمه هر راس مرال حدود ۳۵۰ میلیون ریال تعیین است.
استان مازندران زیستگاه ۴۹۰ گونه جانوری از ردههای مختلف مهرهداران اعم از پرندگان ، پستانداران ، خزندگان ، دوزیستیان و ماهیها است. ۲۶ گونه جانوری در مازندران در زمره گونه های تحت حمایت سازمان های بین المللی محیط زیست قرار دارند.
انتهای پیام