سیرک حیوانات، اشتباه بزرگی که چندی است در جوامع پیشرفته، به دلایل علمی و اخلاقی، منسوخ شده است.
جمعی از دوستداران محیط زیست و حیات وحش کشور در نامهای سرگشاده به رییسجمهوری خواستار درج نام ایران در فهرست کشورهایی که حیوانات را از سیرک حذف کردهاند شدند.
به گزارش خبرنگار سایت خبری محیط زیست ایران (IENA)، در این نامه که به امضای 1000 نفر از فعالان و دوستداران محیط زیست و حیات وحش کشور رسیده خطاب به دکتر حسن روحانی - رییس شورای عالی حفاظت محیط زیست آمده است: «ضمن قدردانی از توجه و تلاشهای اخیر جنابعالی جهت رفع معضلات زیستمحیطی کشور، نظر به اینکه روز به روز شاهد نمونههای بارز حیوان آزاری در سیرک های کشور هستیم، از حضورتان خواهشمندیم جهت پایان دادن به ظلمی که بیرحمانه بر مخلوقات بیگناه خداوند به نام تفریح روا میرود یاریمان فرمایید.»
در ادامه این نامه آمده است: «سیرک حیوانات، اشتباه بزرگی که چندی است در جوامع پیشرفته، به دلایل علمی و اخلاقی، منسوخ شده است امروز در کشور ما به ابتداییترین شکل ممکن و در شرایطی غیراستاندارد و غیربهداشتی برپا میشود. گونههای باارزشی که از حیات وحش نیمه جان کشورمان جهت درآمدزایی در سیرکها جدا میشوند در شرایطی اسفبار از لحاظ بهداشت، جایگاه، تغذیه و تنبیه، تا لحظه مرگ مورد سوء استفاده صاحبان سیرکها قرار میگیرند.
خرس سیاه بلوچی، گونه در خطر انقراض که امروز با حلقهای فلزی در گوشت پوزه و لبش برای کشیده شدن با طناب جهت ایجاد درد و وادار کردن حیوان به انجام حرکات نمایشی در سیرک واقع در پارک نبوت کرج، بیشرمانه به نمایش گذاشته شده است و در قفسی تنگ و آلوده تمام مدت از بیقراری، سر تکان میدهد و دل بیننده را به درد میآورد نمونهای از سوء استفاده سیرکداران از حیات وحش این خاک است.
از سوی دیگر، نظر به اینکه جابجایی، ماهیت سیرک است، جهانِ امروز دریافته است که سیرک نمیتواند جایگاهی مناسب با شرایط استاندارد برای گونههای مختلف حیات وحش باشد. چه بسا که همین جابجایی سیرک در کشور ما زمینه قاچاق حیوانات را از منطقهای به منطقه دیگر برای سودجویان به راحتی فراهم ساخته است.»
در ادامه این نامه که رونوشت آن برای رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیز ارسال شده آمده است: «از بُعد اخلاقی نیز سیرک حیوانات در کشورهای زیادی منسوخ شده است. اسارت حیوانات در شرایط نامناسب و جابجایی آنها، تنبیه، گرسنگی، خستگی، استرس و از طرفی تاثیر خشونت رفتاری با این حیوانات بر تماشاچی که جمعی از آنان را خردسالان تشکیل میدهند عواملی هستند که در دنیای امروز نمیتوان نام "تفریح" بر آن نهاد.
به لحاظ شرعی نیز، متن استفتای دیده بان حقوق حیوانات از 14 تن از مراجع تقلید کشور به انضمام استفتاء اینترنتی از مقام معظم رهبری مبنی بر "جایز نبودن سیرک حیوانات" پیوست میباشد.»
امضا کنندگان این نامه در پایان از رییسجمهوری خواستهاند: «اقدامات لازم را مبذول فرمایید تا نام ایران نیز در فهرست کشورهایی که حیوانات را از سیرک حذف کردهاند و تعدادشان روز به روز در حال افزایش است ثبت گردد. چه آنکه اکثر این کشورها از پیشگامان استفاده از حیوانات در سیرکها بودهاند اما نام سیرک در کشور ما سابقهای کمتر از یک قرن دارد.»
انتهای پیام