نمایندگان کشورهای حاضر در نشست آب و هوایی سازمان ملل موسوم به COP۲۷ بر سر تشکیل صندوق "زیان و خسارت" توافق کردند.
نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در شرم الشیخ مصر با موافقت نهایی کشورهای حاضر درباره مجموعهای از موضوعات از جمله ایجاد صندوقی برای کمک به کشورهای آسیبپذیر در مقابله با تغییرات اقلیمی به کار خود پایان داد
به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران (IENA)، نمایندگان کشورهای حاضر در نشست آب و هوایی سازمان ملل موسوم به COP۲۷ بر سر تشکیل صندوق "زیان و خسارت" توافق کردند.
در ساعات اولیه امروز (یکشنبه) کشورهای حاضر در نشست COP۲۷ توانستند به یک توافق نهایی دست پیدا کنند که بر اساس آن تشکیل صندوقی برای کمک به کشورهای فقیر آسیب دیده از بلایای اقلیمی تصویب شد، هرچند تلاشها برای مقابله با انتشار گازهای گلخانه ای که عامل وقوع این بلایاست نتیجه بخش نبود.
پس از طی مذاکرات جدی که در طول شب انجام شد، ریاست COP۲۷ متن نهایی توافق را منتشر کرد و همزمان یک جلسه عمومی تشکیل شد. در این جلسه ابتدا به سرعت متن مربوط به ایجاد صندوق "زیان و خسارت" برای کمک به کشورهای در حال توسعه به منظور مقابله با حوادث اقلیمی مانند توفان و سیل تصویب شد. اما بسیاری از تصمیمات بحث برانگیز در مورد صندوق به سال آینده موکول شد تا یک کمیته موقت توصیههایی را به کشورها ارائه کند تا در نشست آب و هوایی COP۲۸ در نوامبر ۲۰۲۳ اتخاذ کنند.
این توصیهها شامل شناسایی و گسترش منابع تامین مالی شده و به این پرسش اشاره دارد که کدام کشورها باید به صندوق جدید کمک کنند. درخواست کشورهای در حال توسعه برای ایجاد چنین صندوقی در نشست دو هفتهای مصر موضوع غالب بود و موجب شد مذاکرات از زمان برنامه ریزی شده فراتر رود.
این نشست، آزمونی برای بررسی عزم جهانی در راستای مبارزه با تغییرات آب و هوایی تلقی می شود حتی در شرایطی که جنگ و درگیری در اروپا، آشفتگی بازار انرژی و تورم شدید توجه بین المللی را به خود معطوف کرده است.
در نشست سران در مصر که به عنوان "COP آفریقا" شناخته می شود، وعده داده شد وضعیت فاجعه بار کشورهای فقیر که با شدیدترین عواقب ناشی از گرمایش جهانی مواجه هستند، برجسته شود.
مذاکره کنندگان اتحادیه اروپا و سایر کشورها پیشتر اعلام کرده بودند که نگران هستند تلاشهایی برای جلوگیری از تقویت پیمان آب و هوایی گلاسکو انجام شود.
موضوع سوختهای فسیلی حلنشده ماند
آنی داسگوپتا، رئیس موسسه منابع جهان گفت: در حالیکه پیشرفت در زمینه جبران زیان و خسارت دلگرم کننده بود، ناامیدکننده است که این تصمیم بیشتر تحت تاثیر پیمان گلاسکو در مورد محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای بوده نه برداشتن گامهای جدید.
در توافق جدید در عین حال به حذف تدریجی استفاده از "همه سوخت های فسیلی" اشارهای نشده است. در عوض از کشورها درخواست شد تا گامهایی را در جهت کاهش تدریجی انرژی زغالسنگ و حذف تدریجی یارانههای سوخت فسیلی ناکارآمد بردارند، همانطور که در نشست COP۲۶ گلاسکو مورد تصویب قرار گرفت.
انتهای پیام