یخهای اقیانوس منجمد شمالی به خصوص در بخش اقلیم زیرشمالگانی با سرعت نگران کنندهای در حال ذوب شدن هستند.
مطالعه جدید محققان مرکز ملی تحقیقات قطبی و اقیانوسی(NCPOR) هند نشان داده است که یخهای اقیانوس منجمد شمالی به خصوص در بخش اقلیم زیرشمالگانی با سرعت نگران کنندهای در حال ذوب شدن هستند.
به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران (IENA) و به نقل از تک اکسپلوریست، یافتههای این مطالعه که درمجله "Heliyon" منتشر شده است، حاکی از کاهش فزاینده یخهای اقیانوس منجمد شمالی به دلیل تغییرات آب و هوایی است.
بنابر گزارش ها میزان یخ این اقیانوس در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۸ به ۴.۷۱ میلیون کیلومتر مربع کاهش یافته است و اکنون میزان یخهای آن به کمترین میزان خود طی چهار دهه گذشته رسیده است.
این مطالعه برای اندازه گیری میزان یخ از بین رفته اقیانوس منجمد شمالی و توسط دکتر "آویناش کومار"(Avinash Kumar) دیگر محققان همانند دکتر "جوهی یاداو"(Juhi Yadav) و دکتر "راحول موهان"(Rahul Mohan) انجام شد.
کومار گفت: میزان یخهای فصلی دریا در ۱۹ تا ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۸ به پایینترین حد خود رسیده است. قبل از ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۸، میزان یخ دریا با سرعت تقریبی ۱۴ هزار کیلومترمربع در روز کاهش یافته است که این میزان به طور قابل توجهی سریعتر از سالهای گذشته است. این مطالعه همچنین نشان داد که سپتامبر سال ۲۰۱۸ سومین سال گرم ثبت شده برای اقیانوس منجمد شمالی بود. کاهش یخ دریا میتواند به تسریع در گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی منجر شود.
دکتر کومار افزود: از بین رفتن سریع یخهای اقیانوس منجمد شمالی در ماه سپتامبر نشان میدهد که تغییرات قابل توجهی در دمای هوا رخ داده است و نوساناتی بین دمای هوای مناطق مختلف وجود دارد. شمالگان دو برابر سریعتر از سایر نقاط جهان در حال گرم شدن است. شمالگان به ناحیه پیرامون قطب شمال، گفته میشود. شمالگان بخشهایی از روسیه، آلاسکا، کانادا، گرینلند، لاپلند و سوالبارد و نیز اقیانوس شمالگانی(اقیانوس منجمد شمالی) را در بر میگیرد.
ذوب شدن یخهای دریای منجمد شمالی به عوامل مختلفی از جمله افزایش دمای جهانی مرتبط است. این مطالعه نشان میدهد که به دلیل افزایش دریاهای آزاد در زمستانها، رشد یخ دریا به تأخیر میافتد و به از بین رفتن نامتناسب یخهای دریا در تابستان منجر میشود.
محققان طی این مطالعه دادههایی مانند میزان یخ و حجم و ضخامت یخهای اقیانوس منجمد شمالی بین سالهای ۱۹۷۹تا ۲۰۱۸ را از دادههای ماهوارهای وتکنیکهای مدل سازی کاربردی بدست آوردند و سپس ارتباط آنها با دمای جوی و دمای سطح و فشار دریا را مورد بررسی قرار دادند. در نتیجه آنها توانستند دریابند که چه میزان یخهای منطقه شمالگان طی چهار دهه گذشته تغییر کرده است. همچنین این موضوع به محققان کمک کرد تا سناریوی احتمالی میزان یخ دریا در سالهای آینده را نیز پیش بینی کنند. محققان اکنون قصد دارند به بررسی چگونگی ارتباط ذوب یخ دریا و نفوذ آبهای گرم اقیانوس بپردازند.
انتهای پیام